Interview i Dansk Sygeplejeråds Kredsblad “Først sygeplejerske – så jordemoder”

I det nyeste kredsblad for medlemmerne af Dansk Sygeplejeråd Kreds Hovedstaden, har jeg sammen med Leila Lindén givet et interview, om vores planer for at tilbyde sygeplejersker en mulighed for at videreuddanne sig til jordemoder.

FØRST SYGEPLEJERSKE, SÅ JORDEMODER

Jordemoderuddannelsen bør fremover være en overbygning på sygeplejerskeuddannelsen. Det handler blandt andet om at sikre karriereveje, siger Line Ervolder Christensen og Leila Linden, sygeplejersker og regionsrådsmedlemmer for hhv. Konservative og Socialdemokratiet.

Den ene er blå, den anden er rød. Men de to politikere har i flere år haft et fælles ønske om at ændre jordemoderuddannelsen fra at være en selvstændig professionsbachelor til at være en overbygning på professionsbacheloren i sygepleje.

– Jordemoderuddannelsen er ganske enkelt for snæver. Der er ikke karrieremuligheder nok indenfor faget, og det er et reelt problem. Samtidig skal man have et tårnhøjt karaktergennemsnit for at komme ind på uddannelsen, hvilket betyder, at det appellerer til en bestemt gruppe studerende. Det kræver en kulturændring i retning af at se faget bredere og med større generalist-viden, konstaterer Leila Linden, der i dag er pensioneret, men sluttede et langt sygeplejerske-liv som sygeplejedirektør på Rigshospitalet og sygehus- og sundhedsdirektør på Bornholm.

Hun har i en årrække siddet i regionsrådet i Hovedstaden for Socialdemokratiet og er næstformand i Sundhedsudvalget.

Flere veje at gå

– Ved at ændre uddannelsesstrukturen vil vi udvide valgmulighederne, og vi tror på, at det er en af vejene at gå for styrke rekruttering og fastholdelse i faget – både for jordemødre og for sygeplejersker. Med en sygeplejerskeuddannelse kan man i dag gå ledervejen, specialisere sig gennem en af de foreløbig seks godkendte specialuddannelser eller ad anden vej, arbejde i det kommunale eller regionale område osv. Mulighederne for vedvarende faglig udvikling er langt større, når man har en generalist uddannelse at stå på, siger Line Ervolder Christensen.

Hun er intensiv sygeplejerske på Rigshospitalet og konservativt medlem af såvel regionsrådet i Hovedstaden som Københavns Borgerrepræsentation.

Inspiration udefra

Både i Norge og Sverige kræver det først en sygeplejerskeuddannelse at blive jordemoder. I Norge er overbygningen toårig og afsluttes med en kandidatgrad, men den i Sverige er berammet til halvandet år. I England og Tyskland er sygeplejerskeuddannelsen en af flere indgange til at blive jordemoder, mens Holland og Frankrig har samme model som Danmark.

– Man kunne jo forestille sig en godkendt specialuddannelse til jordemoder i stil med anæstesi eller sundhedsplejerske, men vi vil ikke lægge os fast på en løsningsmodel. Der er da bestemt inspiration at hente i vores nabolande, siger Line Ervolder, der i øvrigt selv fik tilbudt en jordemoderuddannelse, da hun arbejdede som sygeplejerske i England.

Helt til Christiansborg

De to politikere undersøgte tilbage i 2018 mulighederne for at lave et pilotprojekt i Region Hovedstaden som et efteruddannelsestilbud for 10 sygeplejersker i samarbejde med Københavns Professionshøjskole, men Uddannelses- og Forskningsministeriet sagde nej med henvisning til reglerne for de statsanerkendte, centralt dimensionerede uddannelser.

– Men nu er vi i 2022, og situationen er en anden i forhold til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i sundhedsvæsenet. Vi er nødt til at se på, om vi kan gøre noget bedre og anderledes for at sikre fundamentet. Min fornemmelse er, at vi har regionens sundhedsudvalg med os på baggrund af en nylig drøftelse i udvalget om regionens Fødeplan. Vores mål er at løfte sagen hele vejen gennem Danske Regioner og forhåbentlig videre ind på Christiansborg, som skal tage stilling til ændringerne på nationalt niveau, forklarer Leila Linden.

– Vi er klar over, at forslaget vil møde modstand flere steder fra, men Leila og jeg er overbeviste om, at en overbygningsuddannelse er vejen frem. Vi ved, at unge mennesker i dag stiller krav og flytter sig hurtigt, og vi skal som politikere og dermed arbejdsgivere sikre, at arbejdslivet kan blive ved med at byde på interessante udviklingsmuligheder. Det er jordemoderuddannelsen som den ser ud i dag for spinkelt et speciale til, supplerer Line Ervolder Christensen.

Artiklen fra DSR kreds Hovedstaden i PDF